ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ; ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ!

“Ο χρόνος είναι χρήμα…”, “Δεν ασχολούμαι καθόλου με αυτό ελλείψει χρόνου”… κλπ.
Είναι εκφράσεις που όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά. Αλλά θα έπρεπε τουλάχιστον να μας κινητοποιήσουν.

Ο χρόνος μας είναι αδιαμφισβήτητα πολύτιμος! Όλοι μας ζητούμε εναγωνίως χρόνο για να αθληθούμε, να διαβάσουμε βιβλία, να βγάλουμε βόλτα το κατοικίδιό μας, να δούμε το αγαπημένο μας σίριαλ, να μοιραστούμε στιγμές με την οικογένειά μας, να βγούμε για ένα δείπνο, για έναν καφέ, να κάνουμε εν γένει ό, τι μας ευχαριστεί!

Γιατί είναι ζητούμενο; Οι ρυθμοί της καθημερινότητας, όσο πιεστικοί κι αν είναι, δεν θα πρέπει επ’ ουδενί λόγω να μας αποστερούν τον ελεύθερο χρόνο μας.
Η αποστέρηση του ελεύθερου χρόνου μας έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας, σωματική και ψυχική:
Καθιστά τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε μολύνσεις και ενισχύει το άγχος, ενώ αποπροσανατολίζει τη σκέψη και προκαλεί κούραση. Ενισχύει την αρνητική διάθεση και  την απαισιοδοξία και άρα αποστερεί τον άνθρωπο από το ενδιαφέρον να συνεχίσει την προσπάθειά του.
Πώς μπορούμε να ξεκλέψουμε χρόνο για μας; Δείτε τις προτάσεις μου για αποδοτικότερη εργασία και άρα για εξοικονόμηση ελεύθερου χρόνου!
1)  Κοιμόμαστε σχετικά νωρίς το βράδυ, έτσι θα ξεκουραστούμε καλύτερα και θα ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας. Ξυπνάμε νωρίς σχετικά το πρωί, ώστε να ενεργοποιηθούμε γρηγορότερα και να κάνουμε ό, τι μας ευχαριστεί πριν αρχίσει η μέρα μας. (Θα ακολουθήσει νεώτερο άρθρο σχετικά με τις ενδεδειγμένες πρωινές συνταγές ευεξίας και υγείας)
2) Κάνουμε πολλά και μικρά διαλείμματα μέσα στη μέρα. Είτε είμαστε φοιτητές είτε εργαζόμενοι είτε μαθητές είτε οτιδήποτε άλλο, φροντίζουμε να σταματάμε, να ξεκουραζόμαστε για λίγο και στη συνέχεια, προχωράμε δυναμικά στις ασχολίες μας.
3) Ένα μυστικό ακόμα είναι να περατώνουμε με όρεξη την ασχολία με την οποία καταπιανόμαστε έχοντας ως κίνητρο το ότι θα ξεκουραστούμε μετά!
4) Συνδυάζουμε την όποια εργασία μας με μουσική, καφέ ή ό, τι άλλο μας ευχαριστεί!
Φροντίζουμε επίσης – εφόσον είναι δυνατόν – ο χώρος εργασίας μας να είναι εξοπλισμένος με όλες τις προσωπικές μας ανέσεις, δηλαδή αντικείμενα που μας ευχαριστούν και μας κάνουν να αισθανόμαστε άνετα, π.χ. μία κορνίζα.
5) Το κινητό και το tablet/ipad δεν είναι πάντα σύμμαχός μας! Μπορεί να μας αποπροσανατολίσει από την πραγματικότητα. Φροντίζουμε αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο, να το αφήσουμε στην άκρη, έστω για λίγο.
6) Σύμμαχός μας στην προσπάθεια εξεύρεσης χρόνου δεν είναι φυσικά ούτε το τσιγάρο, ούτε το αλκοόλ, τα οποία είναι αν μη τι άλλο προβληματικά ως προς τις επιπτώσεις τους στην υγεία.

ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ! Απολαύστε τα μικρά πράγματα στη ζωή! Αυτά έχουν αξία και κάνουν τη διαφορά! Μην αναμένετε και το θαύμα, το οποίο αν συμβεί καλοδεχούμενο, αλλά μην επαφίεστε σε αυτό! Αδράξτε τις ευκαιρίες στη ζωή σας και προχωρήστε δυναμικά!

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s