ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ: ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ! 

Η στοματική υγιεινή αποσκοπεί στην πρόληψη ή/και επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τα δόντια, τα ούλα και εν γένει τη στοματική κοιλότητα. Θυμηθείτε πως τα οδοντικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερες βλάβες στην υγεία μας εν συνόλω και όχι μόνο στα ούλα ή στο στόμα, π.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα, πρήξιμο λεμφαδένων κλπ.

Θα εκθέσω εδώ εν τάχει τα βασικά προϊόντα που δεν πρέπει να λείπουν από καμία περιποίηση!
1) Η οδοντόβουρτσα και η οδοντόκρεμα. Μπορούμε να επιλέξουμε μία συμβατική ή ηλεκτροκίνητη οδοντόβουρτσα, αρκεί να την ανανεώνουμε τακτικότατα, όταν βλέπουμε πως έχει αρχίσει να φθείρεται (και οι δύο είναι ισοδύναμες)! Βουρτσίζουμε για 2 τουλάχιστον λεπτά, δεν αμελούμε ποτέ να καθαρίσουμε τα δόντια μας κάποιες φορές μέσα στην μέρα, χωρίς να διολισθαίνουμε στην υπερβολή. Βουρτσίζουμε επίσης τα δόντια μπρος και πίσω, αλλά και τη γλώσσα προς απομάκρυνση των βακτηρίων.
Η οδοντόκρεμά μας ως γνωστόν, αναχαιτίζει τον κίνδυνο τερηδόνας και πλάκας, καθώς περιέχει βασικούς αντιμικροβιακούς παράγοντες.
2) Βουρτσάκι για τη γλώσσα: συμβάλλει και αυτό στον πληρέστερο καθαρισμό της γλώσσας  που φέρει σωρεία βακτηρίων. Αυτα είναι ειδικά βουρτσάκια τα οποία θα ζητήσετε και θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα και φαρμακεία.
3) Οδοντικό νήμα: εκεί που η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να εισχωρήσει, εισχωρεί το νήμα, ολοκληρώνοντας και βελτιστοποιώντας τον καθαρισμό,
4) Στοματικό διάλυμα: Αποτελούν αναγκαίο συμπλήρωμα της όλης διαδικασίας, και εκτός απ’ την ευχάριστη αίσθηση που προσφέρουν στο στόμα, αν και ενδεχομένως μπορεί να αισθανθείτε ένα αίσθημα καύσου, ενισχύουν την αντιμικροβιακή προστασία.
5) Τέλος, τα βουρτσάκια μεσοδόντιου καθαρισμού, χρησιμοποιούνται και αυτά όπως το νήμα.
Αναφορικά τώρα με το πώς θα διαλέξουμε τα σωστά προϊόντα ανάμεσα σε χιλιάδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, στα οδοντιατρεία κλπ., αναφέρω συνοπτικά τα εξής!
– Για την οδοντόκρεμα αρκεί να περιέχει φθόριο! Εξυπακούεται ότι σε περίπτωση ειδικών αναγκών για τα δόντια, λόγω παθήσεων, ευαισθησίας κλπ, συμβουλευόμαστε τους ειδικούς.
– Για την οδοντόβουρτσα: ανάμεσα στην πληθώρα των προιόντων, καλό θα ήταν να διαλέξουμε μία που να μην είναι πολύ σκληρή και βλάπτει τα δόντια. Τώρα επειδή λέγονται διάφορα για το σχήμα της, καλό θα ήταν κατά τη γνώμη μου να προσαρμόζεται στο σχήμα των δοντιών. Όπως προαναφέρθηκε, καλό θα ήταν να αλλάζουμε κάθε 2 μήνες την οδοντόβουρτσα, αλλά και πάλι υπάρχουν αντίρροπες απόψεις.
Τέλος, να σας πω εγώ εντυπώσεις από κάποιες μάρκες που χρησιμοποίησα!
– Πολύ καλές ήταν οι οδοντόκρεμες Emoform, που τις βρίσκετε στα καταστήματα κ φαρμακεία. Επαγγέλλονται προστασία απ’ την τερηδόνα και την ουλίτιδα και πράγματι είναι αρκετά αποτελεσματικές.
– Επίσης πολύ καλές στον τομέα της λεύκανσης είναι οι οδοντόκρεμες από Oral B, αλλά και άλλες μάρκες, απλά προσοχή στην λεύκανση, δεν κάνει συνέχεια να χρησιμοποιείται.
Παραπέμπω εδώ στο οδοντιατρικό ιστολόγιο, για τα περαιτέρω, απ’ όπου αντλήθηκαν αρκετές πληροφορίες για τα περαιτέρω, για όποιον/α ενδιαφέρεται.
Για περαιτέρω πληροφορίες για προϊόντα κλπ, θα ακολουθήσουν νεώτερα άρθρα!!!Stay tuned!
Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s