ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ: ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ 

Η τριχόπτωση δυστυχώς είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί άντρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο και ένα πρόβλημα γενικά που δεν είναι μόνο αισθητικό αλλά και ιατρικό. Ενδεικτικά τα αίτια της τριχόπτωσης είναι: η ύπαρξη μικροοργανισμών, π.χ. μύκητας pityrosporum ovale, η παραγωγή και συσσώρευση κερατινοποιημένων κυττάρων στο τριχωτό,  η σμηγματόρροια από άλλους παράγοντες, π.χ. κληρονομικότητα, αλλά και η ψωρίαση, τα εκζέματα κλπ. Ας θυμηθούμε και ας τονίσουμε ότι η τριχόπτωση μπορεί να ενδεικνύει και ένα σοβαρότερο πρόβλημα του οργανισμού.

Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν γύρω στις 100 τρίχες καθημερινά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αυτές δεν αναπληρώνονται από τον οργανισμό. Η βοήθεια του ειδικού είναι απαραίτητη όταν η απώλεια των τριχών είναι μεγαλύτερη από αυτό τον αριθμό.

Ποιοι παράγοντες όμως βοηθούν στην αποφυγή της τριχόπτωσης; Σας παραθέτω παρακάτω έναν εύκολο και πρακτικό οδηγό καθημερινής χρήσης από όλους:

1. Η διατροφή: πρωτεΐνες, σίδηρος, βιταμίνες Β5, Β6, Β9 και C. (Όλα αυτά περιέχονται σε τρόφιμα όπως γιαούρτι, ξηροί καρποί, αυγά, κόκκινο κρέας σε λογικές ποσότητες, τυριά).

2. Η χρήση κατάλληλων φαρμακευτικών σκευασμάτων: σαμπουάν, θρεπτική μάσκα μαλλιών, καθώς και η σωστή μάλαξη της κεφαλής, η οποία οδηγεί σε υπεραιμία. Αποτελεί μύθο ωστόσο ότι η υπερβολική μάλαξη βοηθάει στην αποφυγή της τριχόπτωσης.

3. Η αποφυγή του καπνίσματος, του άγχους, και γενικά των επιβαρυντικών/εθιστικών συνηθειών.

4. Η περιποίηση των μαλλιών μας πρέπει επίσης να είναι η σωστή. Καλό θα ήταν να αποφεύγεται το θερμό styling όσο είναι εφικτό και ιδίως να μη γίνεται καθημερινή κατάχρηση. Το ότι ορισμένα κουρέματα οδηγούν σε τριχόπτωση είναι απ’ τη μία ακραία άποψη, απ’ την άλλη όμως, πρέπει να διευκρινίσω ότι μόνο όσα κουράζουν, καταπονούν την τρίχα, με μία έλξη π.χ., όπως οι σφιχτοί κότσοι, τα man bun για τους άντρες (παραπέμπω σε άλλο άρθρο του blog) κλπ.

Επισημαίνω ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και γι’ αυτό συνιστώ, μόλις καταλάβετε την ύπαρξη τριχόπτωσης, να επισκεφτείτε αμέσως τον ειδικό (δερματολόγο).

Αναφέρω τέλος, ποιες μέθοδοι υπάρχουν σήμερα για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης: π.χ. η μεταμόσχευση μαλλιών,  PRP (Αυτόλογη Μεσοθεραπεία Βλαστοκυττάρων) κλπ. Αν βεβαίως είστε πρόθυμοι να δαπανήσετε ένα μεγάλο σχετικά ποσό χρημάτων εκεί διότι μιλάμε για πολυέξοδες θεραπείες! 

Γι’ αυτό πάντα ας θυμόμαστε ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία!!!

 

Πηγή:

  • Πληροφοριες αντλήθηκαν από το Περιοδικό Φαρμακοποιών: Pharma Plus link Τεύχος Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2016
Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s