“ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ, ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ, ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΤΕ”

“Πρώτη έρχεται η σκέψη, μετά η οργάνωση αυτής της σκέψης σε ιδέες και σχέδια, και τέλος η μετατροπή αυτών των σχεδίων σε πραγματικότητα”.

Πρόσφατα διάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον σύγγραμμα Ψυχολογίας: “Γεννημένοι Νικητές”, του Robin Sieger από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το βιβλίο αυτό μου έδωσε και έναυσμα για το άρθρο αυτό. Είναι ένα άρθρο διαφορετικό από όσα έχω γράψει μέχρι στιγμής.

Η αποτελεσματικότητα σε όλους τους τομείς, είναι το ζητούμενο των καιρών μας. Η προσπάθεια επιβραβεύεται, αλλά δυστυχώς δεν αρκεί πάντα. Ιδίως σε τομείς όπως εξετάσεις, απαιτείται χρόνος, χρήμα και προσπάθεια που θα τελεσφορήσει. Οι δυσκολίες πάμπολλες: Η οικονομία βιώνει μία βαθύτατη κρίση, ο κόσμος γύρω μας παραπαίει ακυβέρνητος, αρνητικά μηνύματα μας κατακλύζουν. Και όλα αυτά προσπαθούν να μας κάνουν αδύναμους και αναποτελεσματικούς. Στο χέρι μας είναι να το αποτρέψουμε.

Η αισιοδοξία μας πηγάζει από μέσα μας, είναι υπόθεση προσωπική, επαφίεται σε μας τους ίδιους. Είναι η δύναμη εκείνη που μας δίνει νόημα, το να ελπίζουμε σε μας και στις ικανότητές μας, το να αντικρίζουμε τον κόσμο με άλλο μάτι.

Ποιά είναι εκείνα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να επιτύχουμε ένα πλάνο, ένα σχέδιο; Η επιτυχία μιας προσπάθειας, μπορεί να είναι ασαφής, αλλά έστω εκ των προτέρων μπορούμε να καταστρώσουμε ένα οργανόγραμμα με στάδια ώστε να φτάσουμε κοντά στο στόχο μας!

  1. Θέτουμε στόχους και καταγράφουμε πιθανούς τρόπους υλοποίησής του. Είναι δημιουργικό, ευχάριστο, ελπιδοφόρο. Ένα σχέδιο, όσο απίθανο και αν φαντάζει, είναι υλοποιήσιμο αν εμείς οι ίδιοι εμπιστευτούμε τις δυνατότητές μας. Κάθε άνθρωπος έχει ικανότητες αλλά και δεξιότητες χρήσιμες και διαφορετικές απ’ τους υπόλοιπους.
  2. Ξεχνάμε το παρελθόν ως προς τις ζοφερές αναμνήσεις του, αλλά μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Δεν αρνούμαστε να κάνουμε τον απολογισμό μας. Αλλά αρνούμαστε να τον κάνουμε κατ’ επανάληψη. Αυτό θα μας εγκλώβιζε σε μία μοιρολατρική αντίληψη δίχως νόημα.
  3. Παρατηρούμε τον κόσμο γύρω μας, αντλώντας χρήσιμες εμπειρίες, συναφείς ή μη με τη δική μας κατάσταση. Καθεμία είναι ένα χρήσιμο μάθημα ζωής, αφού όλες εν τέλει θα αξιοποιηθούν στο πλάνο μας.
  4. Είμαστε σε θέση να τροποποιήσουμε το πλάνο μας κάθε φορά που παραστεί ανάγκη. Το πότε θα έρθει αυτή η στιγμή το κρίνουμε εμείς, όχι οι άλλοι, ανεξαρτήτως τι πιστεύουν για μας.

Η επιτυχία μας πρωταρχικά είναι υπόθεση του εαυτού μας και εμείς πρέπει να είμαστε σε υγιή και αρμονική σχέση μαζί του!!! 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s