ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Καρδίαν μη εσθίειν. (Πυθαγόρας)

“Ας μην χαλάμε τις καρδιές μας…”

Στενοχώρια, θλίψη, κενότητα, αίσθημα μοναξιάς… Τα έχουμε βιώσει λίγο πολύ όλοι μας. Η ζωή μας είναι συνυφασμένη με τις δυσκολίες, τα αρνητικά συναισθήματα και δύσβατος παρουσιάζεται ο δρόμος προς την επιτυχία.

Ολόκληρη η Φιλοσοφία και η επιστήμη της Ψυχολογίας ασχολούνται με τα θέματα αυτά, προσφέροντάς μας λύσεις που εξατομικευόμενες στις ζωές μας μπορούν να φανούν αποτελεσματικές.

Πόσες φορές δεν έχουμε αισθανθεί ότι κανείς δεν μας καταλαβαίνει, ότι όλοι είναι εναντίον μας και ότι ανεξαρτήτως από το ποιους στόχους θέτουμε, η επιτυχία όχι μόνο δεν είναι δεδομένη, αλλά δεν μπορεί καν να οριστεί ως έννοια. Χάνουμε έτσι μέρες πολύτιμες από την καθημερινότητά μας, στενοχωριόμαστε, απομονωνόμαστε… Μόνο αρνητικές συνέπειες έρχονται ως επακόλουθο αυτού. Τι θα πρέπει εν ολίγοις να πράξουμε ώστε να βγούμε από αυτή την αρνητική κατάσταση; Θα σας παραθέσω εδώ μερικές συμβουλές που άντλησα από προσωπική εμπειρία αλλά και από κοινωνική εμπειρία…

Σας τα παραθέτω με την ελπίδα να αποτελέσουν χρήσιμο πρακτικό οδηγό!

  1. Να μιλήσουμε στους καλύτερους φίλους μας ή σε μέλη της οικογένειάς μας που θεωρούμε ότι βρίσκονται κοντά μας. Αυτό θα μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας, και οι άλλοι εκτός του ότι μπορεί να είναι έτοιμοι να μας βοηθήσουν, μπορεί να βιώνουν το ίδιο πρόβλημα με μας,  επομένως μπορούμε να απομυθοποιήσουμε την κατάστασή μας.
  2. Να προσπαθήσουμε να επιδοθούμε στις ασχολίες που μας ευχαριστούν. Έστω και για λίγο, θα αλλάξει η διάθεσή μας. Μια βόλτα στη φύση, στην παραλία, έστω στην πόλη θα βοηθήσουν. Ο αέρας, η επαφή με ανθρώπους σίγουρα θα βοηθήσουν.
  3. Να ασχοληθούμε με κάτι άσχετο με το πρόβλημά μας, ώστε να το μεταθέσουμε στο περιθώριο. Προσοχή όμως! Σκοπός δεν είναι να το αναβάλουμε επ’ αόριστον, αλλά να το επιλύσουμε με σύνεση και καθαρή σκέψη κάποια άλλη στιγμή.
  4. Όταν μια κατάσταση επιμένει, ίσως αποτελεί ένδειξη πως κάτι δεν κινείται ομαλά στη ζωή μας, και θα πρέπει να το αλλάξουμε πάραυτα. Όπως έχω πει και σε άλλο άρθρο, αν το πρόβλημα είναι κάποιοι άνθρωποι που μας δηλητηριάζουν, καλό είναι  να τους απομακρύνουμε όσο το δυνατό γρηγορότερα. Αν πάλι πρόκειται για ζήτημα ψυχικής ή σωματικής υγείας, τότε μόνο η συμβολή των ειδικών θα μας κατευνάσει. Τις περισσότερες φορές όμως είμαστε και οι μόνοι υπαίτιοι των προβλημάτων μας.
  5. Ενίοτε μια κατάσταση μοναξιάς και απογοήτευσης μπορεί να οδηγήσει σε επαναπροσδιορισμό των καταστάσεων που μας επηρεάζουν, καθώς και σε μία θέαση εντελώς διαφορετική των πραγμάτων. Άρα, ας υπογραμμίσουμε ότι και η ενδοσκόπηση δεν βλάπτει. Απλά ας γίνεται με γνώμονα τη λογική και τη σύνεση.

Ας θυμόμαστε όλοι ότι δεν ήρθε το τέλος, και ότι η ελπίδα μας είναι ο σύμμαχός μας…!

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s