ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ…

“Απλά γαρ εστί της αληθείας έπη” (Αισχύλος, Όπλων κρίσις)

Από την ανθρώπινη ζωή δεν λείπει και η στεναχώρια και η απογοήτευση και τα αρνητικά συναισθήματα που συνήθως διαδέχονται τα θετικά ή αντίθετα, κάτι που η ίδια η πείρα το έχει αποδείξει· τις περισσότερες φορές σε όλους μας συμβαίνει να απογοητευόμαστε από τους άλλους ανθρώπους, επειδή εκείνοι δεν μπόρεσαν να σταθούν αντάξιοι των προσδοκιών μας. Η βασική αρχή της ζωής μάς διδάσκει ότι απογοητευόμαστε επειδή ακριβώς αναμένουμε από τους άλλους να φερθούν (πράττοντας ή παραλείποντας να πράξουν) όπως θα φερόμασταν εμείς. Αυτή η στάση μας είναι σαφώς λανθασμένη, γιατί κάθε άνθρωπος ως μοναδικό όν και καθορίζει ο ίδιος – σε κάποιο βαθμό φυσικά – τον τρόπο σκέψης και  δράσης του.

Οι βασικοί κανόνες που είναι εφαρμόσιμοι για όλες τις περιπτώσεις, είναι οι παρακάτω:

1. Τις περισσότερες φορές ο καλύτερος τρόπος για να μην πληγωθούμε από την στάση των άλλων είναι να τηρούμε στάση ειλικρίνειας απέναντι τους, δηλαδή διευκρίνιση σε αυτούς του τρόπου συμπεριφοράς που θα θέλαμε εκείνοι να υιοθετήσουν απέναντι μας. Δηλαδή εκ των προτέρων να τους εξηγήσουμε πώς θέλουν με να μας συμπεριφέρονται οι άλλοι δίνοντας να το καταλάβουν με έναν ήπιο τρόπο, χωρίς εντάσεις και προστριβές. Αυτό σημαίνει επίσης ότι είναι πιο χρήσιμο να είμαστε ευθείς και όταν κάτι μας ενοχλεί, να το επισημαίνουμε στον άλλο. Μπορεί να παρεξηγηθούμε αλλά θα είναι για καλό, γιατί η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία!

2. Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις που η ειλικρίνεια πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης με αμφίβολες συνέπειες; Το ποιες είναι αυτές το αφήνω στην προσωπική σας κρίση… Τότε η διπλωματία μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα. Φυσικά δεν φαντάζει σωστό να καλλιεργούμε την τέχνη του ψεύδους, αλλά μετά από στάθμιση καταστάσεων, να εφαρμόσουμε εκείνη τη λύση που ανταποκρίνεται καλύτερα στην εκάστοτε περίπτωση.

Θα γίνω πιο κατανοητός με ένα παράδειγμα:

Στην φοιτητική ζωή κάνουμε χιλιάδες νέους φίλους, γνωστούς και νέες παρέες. Επειδή βγαίνοντας από το στενό πυρήνα της οικογένειας μας και του σχολείου προσπαθούμε να ενταχθούμε σε ένα νέο περιβάλλον, κάνουμε λάθη νομίζοντας ότι οι άλλοι θα μας συμπεριφερθούν όπως μας συμπεριφερόταν μέχρι πρότινος η οικογένειά μας ή ο στενός μας συγγενικός κύκλος. Η υπερεκτίμηση αυτή του περίγυρου μας δεν είναι ορθή διότι είναι έτσι δομημένη η σύγχρονη κοινωνία που δεν μπορούμε να ευελπιστούμε και να εμπιστευόμαστε τον άλλον σε τέτοιο υπερβολικό βαθμό επειδή η ιδιοτέλεια, η ταχύτητα, η κρυψίνοια, ο φόβος κλπ επιβαρύνουν και τη θέση του άλλου. Άρα, ξεκαθαρίζουμε εξαρχής ή όσο πιο γρήγορα γίνεται τον ηθικό μας κώδικα, ώστε να μην πληγωθούμε.

3. Αν πάλι κρίνουμε ότι η σιωπή είναι η σωστότερη λύση, για μια δεδομένη στιγμή, ας μη διστάσουμε στο μέλλον να αναθεωρήσουμε τη στάση αυτή. Διότι οι άνθρωποι αποδεδειγμένα έχουν όρια και η υπέρβασή τους μόνο σε δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις οδηγεί! Φτάνει εκείνη η στιγμή που αισθανόμαστε ότι “σκάμε”, ότι έχουμε αγγίξει τα όριά μας. Ας κάνουμε ενδοσκόπηση και ας αποφασίσουμε με ωριμότητα και σύνεση.

Αυτές είναι οι συμβουλές μου για τη διαχείριση συναισθηματικών απογοητεύσεων, όπως η ίδια η πείρα και η συναναστροφή με ανθρώπους μου την υπέδειξε. Εννοείται ότι επειδή κάθε προβληματική περίπτωση επιδέχεται διαφορετικής λύσης, το ιδανικό θα είναι να εξατομικεύουμε αυτές τις συμβουλές! Μην το ξεχνάμε αυτό

Ελπίζω να σας βοήθησα! Να έχετε μία όμορφη μέρα!

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s