Late as always…

 

Πόσες φορές δεν πηγαίνουμε στην ώρα μας σε ένα σημείο συνάντησης και δεν περιμένουμε τους άλλους καρτερικά, με υπομονή, όμως εκείνοι καθυστερούν σε μόνιμη βάση λιγότερο ή περισσότερο; Πόσο εκνευριστικό πραγματικά είναι αυτό! Άραγε πώς επηρεάζει τις ανθρώπινες σχέσεις;

Κάθε αργοπορία δεν είναι ίδια με την άλλη. Οφείλεται σε διαφορετικά αίτια και έχει άλλη έκταση: άλλοτε είναι περισσότερη άλλοτε λιγότερη. Η αργοπορία στα ραντεβού οφείλεται στο χαρακτήρα μας βεβαίως, αλλά σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες είναι και θέμα… DNA!. Ανεξάρτητα από το αν αυτό είναι σωστό ή όχι – που δεν θα μας απασχολήσει εδώ – ας δούμε κάποιες εύχρηστες συμβουλές για να μην αργοπορούμε συνέχεια δημιουργώντας άσχημη εικόνα στους άλλους, αλλά κυρίως για το πώς θα διαχειριστούμε την εκάστοτε αργοπορία.  (Ό, τι γράφω εδώ εφαρμόζεται πρωτίστως για τις διαπροσωπικές σχέσεις μας και λιγότερο για τις επαγγελματικές, όπου ισχύουν ιδιαίτεροι κανόνες.)

  • Αν η αργοπορία οφείλεται στη μακρινή απόσταση, κάτι που οι κάτοικοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης π.χ. αλλά και αρκετών μεγαλουπόλεων γνωρίζουν, τότε η πιο συνετή λύση είναι να ξεκινάμε αρκετά νωρίτερα από την ώρα που προγραμματίσαμε. Πάλι βέβαια καθυστερήσεις χρονικές πρέπει να γίνονται αποδεκτές, διότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς την κίνηση στους δρόμους, τα καιρικά φαινόμενα κλπ. Πάντα ένας ορθός προγραμματισμός βοηθάει! Ας ρίξουμε μια ματιά π.χ. στα apps για τον καιρό ή την κίνηση!
  • Το σχολείο και η ακαδημαϊκή ζωή μπορούν να οργανώσουν το πρόγραμμά μας, βεβαίως πάντα αυτό εξαρτάται από τις ειδικότερες συνθήκες τις κάθε περίστασης. Το ίδιο και η εργασία μας ανάλογα με τη μορφή της.
  • Οι συνεχείς αναβολές  μιας συνάντησης πριν τα ραντεβού (που γίνονται με την κλήση της τελευταίας στιγμής) ίσως υποδηλώνουν μία τάση αναβλητικότητας στη ζωή εν γένει. Χωρίς να γενικεύουμε, είναι ένα σημείο που προκαλεί εντάσεις. Για μένα, όταν γίνεται κατ΄εξακολούθηση και χωρίς αποχρώντα λόγο,  αυτό ισοδυναμεί με μία – μικρή ή μεγαλύτερη – έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπό μας. Πολύ περισσότερο η ακύρωση ενός ραντεβού μπορεί στην έσχατη περίπτωση να επιφέρει και λύση της σχέσης, καθώς οξύνει το θυμό και εντείνει από κει και πέρα το αίσθημα αδιαφορίας του προσώπου.
  • Από την άλλη πλευρά, η συνέπεια και η υπευθυνότητα στα ραντεβού αποτιμάται θετικά και δίνει καλή εντύπωση. Αυτό είναι κάτι σίγουρο. Ωστόσο, και η υπερβολική προσήλωση – χωρίς παράταση λεπτού είναι κάτι που ενοχλεί.
  • Μία μικρή χρονική καθυστέρηση λόγω έκτακτης περίστασης θα πρέπει να είναι κατανοητή. Διότι πράγματι, την τελευταία στιγμή μπορούν ένα σωρό καταστάσεις να μας επηρεάσουν χρονικά. Από ένα τηλεφώνημα, μέχρι μία δουλειά του σπιτιού που έχουμε ξεχάσει να τελειώσουμε… Ειδικά για τους φοιτητές είναι κάτι δεδομένο!
  • Τις περισσότερες φορές, η μόνιμη αργοπορία μπορεί να δείχνει και μία διαφορετική αντίληψη του χρόνου, κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να μας ξενίζει, καθώς δεν ευθύνεται το ίδιο το πρόσωπο. Βεβαίως, πρώτα θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις αιτίες της αργοπορίας, και αν αυτές σχετίζονται με το πρόσωπό μας ή όχι, πριν ο κανόνας αυτός λειτουργήσει ως άλλοθι.

Πάνω από όλα ας έχουμε υπόψη μας πως στο χέρι μας είναι να διαχειριστούμε το θέμα αυτό και δεν μπορούμε πάντα να αποδίδουμε σε άλλες καταστάσεις την καθυστέρησή μας να πάμε σε μία συνάντηση ή κάποιο άλλο σημαντικό event!

Υ.Γ. Σας ετοιμάζω σύντομα και ένα δεύτερο άρθρο – συμπλήρωμα με tips για το πώς να συνεννοείστε σωστά όταν κλείνετε συναντήσεις ώστε να αποφεύγονται παρεξηγήσεις και καθυστερήσεις!!! Stay tuned!

dsadsa

Η Αθήνα όσο μαγευτική κι αν είναι, δεν παύει να με απογοητεύει με τις μετακινήσεις της… Αλλά όπως λένε, ουδέν κακόν αμιγές καλού!

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s