#shop_wisely & shop till you drop!!! (PART 1)

Αν ανήκεις και εσύ σε κείνους που αρνούνται να περιορίσουν τα ψώνια τους, χωρίς όμως να είναι πρόθυμοι ή ικανοί να ξοδέψουν όλα τους τα χρήματα σε πανάκριβες αγορές, τότε νομίζω ότι καλύπτεσαι από τις συμβουλές μου παρακάτω! Βεβαίως αυτές αφορούν κυρίως ρούχα, παπούτσια, gadgets, βιβλία κλπ και όχι τόσο είδη βιοτικά όπως τρόφιμα κλπ.

Στο πρώτο αυτό μέρος των άρθρων μου με τίτλο #shopping_wisely θα εκθέσω τρόπους για να μην καταξοδευόμαστε χωρίς όμως να στερούμαστε!Γιατί ας μην έχουμε αυταπάτες! Ποιος κατάφερε λέγοντας στον εαυτό του “μη ξοδεύεις” να κάνει οικονομίες χωρίς να στερηθεί ή να καταπιεστεί; Σκοπός δεν είναι να στερούμαστε βασικά είδη αλλά – γιατί όχι – και διασκεδάσεις, αλλά να τα έχουμε όλα σε οικονομικές τιμές!

Γίνεται; Μα φυσικά!!!

  1. Ψωνίζουμε τις περιόδους των εκπτώσεων ρούχα και παπούτσια. Τότε πραγματικά αξίζει από άποψη τιμών. Όμως προσοχή! Καλό θα ήταν να ψωνίζουμε τότε και πράγματα που έχουμε στο πλάνο μας να ψωνίσουμε μελλοντικά, π.χ. αν θέλουμε τον ερχόμενο χειμώνα ένα μπουφάν, ας το αγοράσουμε από το καλοκαίρι, τότε δηλ. που θα το βρούμε σε προσφορά. Αν βεβαίως θέλουμε να είμαστε πιστοί στη μόδα, τότε αλλάζει το πράγμα και θα πρέπει να κάνουμε άλλο πλάνο.
  2. Εκμεταλλευόμαστε το e-shopping. Εκεί θα βρούμε αρκετά είδη, π.χ. είδη για το σπίτι, ηλεκτρονικά κλπ. σε σύγκριση τιμών σε διάφορα sites, και θα μπορούμε εύκολα να δούμε ποιο κατάστημα έχει σε συμφέρουσα τιμή το προϊόν που μας ενδιαφέρει. Φυσικά για όσα προϊόντα κρίνουμε ότι πρέπει να τα δούμε επί τόπου για να αποφασίσουμε, τότε απλά παίρνουμε μία ιδέα μέσω των ηλεκτρονικών αγορών και επισκεπτόμαστε το κατάστημα για να αξιολογήσουμε από κοντά. Εγώ προσωπικά θα πρότεινα να έχουμε μία λίστα με μαγαζιά ηλεκτρονικά για κάθε προϊόν, ώστε να βλέπουμε πάντα το πλέον συμφέρον e-shop.
  3. Η έρευνα αγοράς στο διαδίκτυο γίνεται και μέσω των site κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως όταν πρόκειται για κάποιο gadget, π.χ. smartphone, ipad κλπ. Το youtube σήμερα έχει χιλιάδες κριτικές για προϊόντα, οπότε μη διστάσουμε να  δούμε όσες περισσότερες  μπορούμε! Ίσως έτσι εξοικονομήσουμε χρήματα, χρόνο αλλά ίσως αποφύγουμε και κάποιες περιττές αγορές!
  4. Η έρευνα αγοράς μπορεί να γίνει και με μία βόλτα στα μαγαζιά, που είναι ο παραδοσιακός τρόπος. Μη διστάσουμε να επισκεφτούμε πολλά μαγαζιά για να δούμε κάτι καλά πριν το αγοράσουμε.
  5. Ρωτάμε, συμβουλευόμαστε, δίνουμε και εμείς τη γνώμη μας. Από το κοινωνικό μας περιβάλλον αντλούμε πληροφορίες για αυτό που μας ενδιαφέρει να αγοράσουμε και δίνουμε και μεις όταν έχουμε. Δεν ξεχνάμε να κάνουμε και reviews ηλεκτρονικά ώστε να βοηθήσουμε άλλους καταναλωτές να ψωνίσουν σωστά, ενώ βαθμολογούμε κιόλας τα προϊόντα. Τέλος, όταν χρειαζόμαστε τη γνώμη ειδικού για κάτι, ρωτάμε πρόσωπα του κύκλου μας σχετικά που μπορούν να μας δώσουν χρήσιμη και τεκμηριωμένη γνώμη.
  6. Ρωτάμε και μαθαίνουμε αν τα μαγαζιά κάνουν κάποιες προσφορές τα ίδια. Π.χ. σε φοιτητές ή σε κάποια άλλη ειδική περίπτωση, ή πακέτο αγορών ώστε να έχουμε καλύτερη τιμή. Κοιτάμε επίσης να βγάλουμε ειδικές κάρτες ώστε να κερδίζουμε πόντους και προνόμια. Σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, αυτό γίνεται ήδη. Αλλά προσοχή! Μην θεωρήσουμε ότι πρέπει να ψωνίζουμε τεράστιες ποσότητες προϊόντων για να έχουμε αυτά τα προνόμια των καρτών, διότι έτσι χάνουμε το μέτρο και καταλήγουμε ζημιωμένοι.
  7. Το να θέτουμε ένα σκληρό budget πριν πάμε για ψώνια, ακούγεται μεν ωραίο, αλλά στην πράξη είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί και να τηρηθεί, ιδίως αν είμαστε επιρρεπείς στις αγορές. Άρα τι θα κάνουμε; Θα πρέπει να είμαστε περισσότερο ελαστικοί πάντα με προσοχή! Καλό θα ήταν να έχουμε καταγράψει ακριβώς τι χρειαζόμαστε και να πάρουμε όσα χρήματα ακριβώς χρειαζόμαστε μαζί. Αν προκύψει κάτι εξτρά, ας έχουμε μία χρεωστική κάρτα, αλλά μόλις γυρίσουμε ας καταγράψουμε ακριβώς τι ξοδέψαμε!

Ελπίζω ήδη να σας βοήθησα! Τα υπόλοιπα θα σας τα πω στο part 2 των άρθρων μου για το #shopping_wisely!

unnamed

Image powered by Assembly 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s