ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΤΗΝ… ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ

Καλησπέρα αγαπητέ αναγνώστη!

Πριν από λίγους μήνες  είχα αφιερώσει ένα άρθρο για την μόνιμη αργοπορία στα ραντεβού (στήσιμο), εστιάζοντας κυρίως στο πόσο αρνητική μπορεί να γίνει αυτή για τις ανθρώπινες σχέσεις και είχα προαναγγείλει ένα δεύτερο άρθρο σχετικά με πρακτικές συμβουλές ώστε να κάνεις σωστή συνεννόηση αποφεύγοντας – μεταξύ άλλων – την αργοπορία. Και τούτο διότι η ασυνεννοησία ή η ελλιπής συνεννόηση μπορεί να σε φέρουν… προ εκπλήξεων. Είναι αυτό που εύστοχα αναφέρει η αρχαία παροιμία: “Εγώ σκόροδα σοι λέγω, συ δε κρόμμυα αποκρίνει.” που αναφέρεται ακριβώς στα λανθασμένα στοιχεία της συνεννόησης που καταλήγουν σε καθυστέρηση ή αποτυχημένη έξοδο.

Σου δίνω λοιπόν τις συμβουλές μου όπως κατέληξα να τις κατηγοριοποιήσω μετά από μακροχρόνια αναζήτηση της χρυσής τομής  της επιτυχημένης εξόδου. Αποτελεσματική είναι η συνεννόηση που χωρίς να αφαιρεί το μυστήριο και το ενδιαφέρον της εξόδου, αποσαφηνίζει τα βασικά της σημεία, ώστε να υπάρχει σωστή επικοινωνία. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο; 

  1. Τις περισσότερες φορές, όταν κλείνεις μία έξοδο, αυτό γίνεται μέσω sms ή social medias. Αυτό αν σε βολεύει διατήρησέ το. Ιδίως όμως όταν βγαίνεις πρώτη φορά με κάποιο άτομο, μπορεί αυτό να δυσχεράνει την επικοινωνία και άρα καλύτερη είναι η τηλεφωνική συνεννόηση.
  2. Όταν αποφασίσεις ότι θέλεις να βγεις με κάποιο άτομο, ας έχεις οργανώσει έτσι το χρόνο σου ώστε να προλάβεις. Αν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος, καλό θα ήταν να το τονίσεις στον άλλο, ώστε να μην φανεί ότι λήγει πρόωρα η συνάντηση.
  3. Επίσης, ιδανικό θα ήταν να γνωρίζεις καλά και εκ των προτέρων το μέρος της συνάντησης. Αν αυτό είναι άγνωστο, χρησιμοποίησε GPS, ή άλλο app ώστε να ξέρεις περίπου πού βρίσκεται και να έχεις προσανατολιστεί. Μη διστάσεις να κάνεις print screen αλλά και να ρωτήσεις το άτομο με το οποίο θα βγεις για λεπτομέρειες.
  4. Να έχεις ανοιχτό το κινητό σου και να κοιτάς μην τυχόν ο άλλος σε κάλεσε ή προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί σου. Το συχνό φαινόμενο “δεν απαντώ ενώ έχω αργήσει” είναι απαράδεκτο και δεν θα πρέπει να συνεχίζεται (αν διαφωνείτε, εκφράστε το ελεύθερα)
  5. Η ώρα παίζει το ρόλο της. Σίγουρα κανείς δεν κρατάει κλεψύδρα, αλλά δεν θα δείξει και κατανόηση σε μία υπέρμετρη καθυστέρηση. Όταν θέτεις και τηρείς μία συγκεκριμένη ώρα, ο άλλος έχει ένα λόγο παραπάνω να σε εμπιστευτεί.
  6. Ο τύπος της εξόδου, π.χ. καφές, φαγητό, μπαράκι κλπ. μπορεί μεν να μεταβληθεί στην πορεία αλλά καλό θα ήταν να έχουμε μία εικόνα από πριν και ιδίως να ξέρουμε τις προθέσεις των ατόμων.
  7. Όταν κανονίζουμε παρέα και προσκαλούμε άτομα, πρέπει να ξέρουν όλοι τη σύνθεση της παρέας, ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις αλλά και μία βαρετή παρέα.
  8. Ο καιρός πρέπει να συνυπολογισθεί στη συνεννόηση. Αν προδιαγράφεται π.χ. μεγάλη βροχόπτωση, καλύτερο θα ήταν η έξοδος να αναβληθεί, ώστε να αποφύγουμε την ακύρωση της τελευταίας στιγμής.

Με όλα αυτά, επιδιώκουμε:

α) να έχουμε θετική διάθεση εκ των προτέρων και άρα να πάει καλά η συνάντηση,

β) να αποφύγουμε παρεξηγήσεις ή/και (μικρο)τσακωμούς και ίσως εντάσεις,

γ) να αποφύγουμε το άγχος της τελευταίας στιγμής αλλά και τις ακυρώσεις των ραντεβού που ενοχλούν και αφήνουν κακή (μην πω χείριστη!) εντύπωση

δ) να υπάρξει εμπιστοσύνη και συνέχιση των εξόδων και στο μέλλον.

 

Μη διστάσετε να αφήσετε από κάτω τα σχόλιά σας για περαιτέρω διευκρινίσεις κλπ.

Να έχετε μία όμορφη μέρα και να μην ξεχνάτε να ΜΙΛΑΤΕ, ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΣΤΕ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΣΥΝ-ΕΝΝΟΕΙΣΤΕ…

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s