4 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΕΙΣ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΟΥ

“Creativity is intelligence having fun” (Albert Einstein)

 

Αισθάνεσαι ότι έχεις πολλές ιδέες αλλά δεν έχεις πού να τις εκφράσεις; Η πηγαία έκφραση είναι αυτή που υλοποιεί τις πιο μύχιες σκέψεις μας, δίνοντάς τους σάρκα και οστά. Ποιες είναι όμως αυτές οι ιδέες; Είναι ό, τι αρέσει στον καθένα, από την ιδέα συγγραφής ενός βιβλίου, μέχρι τη ζωγραφική, τον αθλητισμό, τη φωτογραφία, την δημιουργία ενός καναλιού στο youtube κλπ. Πολύ απλά, οτιδήποτε αποτελεί την κινητήρια δύναμή μας.

Πώς όμως από την ιδέα περνάμε στην υλοποίηση και τι θα πρέπει να προσέξουμε;

Ο πρώτος τρόπος για να διατηρήσουμε μία ιδέα, είναι η άμεση καταγραφή της. Επειδή έχουμε την τάση να ξεχνάμε ένα σωρό πράγματα που έστω στιγμιαία σκεφτήκαμε, καλό θα ήταν άμα τη γενέσει μιας ιδέας, να την μεταφέρουμε σε ένα κομμάτι χαρτί ώστε να μείνει έντυπη. Αρκεί και η μεταφορά της στο smartphone μας! Εννοείται ότι δεν μας ενδιαφέρει πάντα η πρωτότυπη ιδέα, είναι αρκετή ακόμα και η πιο κοινή, την οποία θα μεταμορφώσουμε με την προσωπική μας ενέργεια σε ένα μοναδικό έργο.

Ύστερα, άμα έχουμε ξεκαθαρίσει τί εκφράζει την ανάγκη δημιουργίας μας, ξεκινάμε αναζητώντας τρόπους να το υλοποιήσουμε. Συγκεντρώνουμε τα μέσα για να το κάνουμε, π.χ. αν μας αρέσει η φωτογραφία, βλέπουμε τι υλικά διαθέτουμε. Ωστόσο, προσοχή! Πρέπει πρώτα να έχουμε ξεκαθαρίσει καλά τι θέλουμε να κάνουμε, ώστε να αποφύγουμε π.χ. να ξοδευτούμε άνευ λόγου. Θεωρώ πως καλό θα ήταν να μην ζούμε επίσης εξαρχής σε ουτοπία, νομίζοντας ότι θα γίνουμε οι πιο καταξιωμένοι κλπ. Βεβαίως θα εργαστούμε για αυτό, και αν έρθει, ευπρόσδεκτο θα είναι! Αλλά όχι να γίνει αυτοσκοπός μας.

Στο τρίτο στάδιο, ξεκινάμε με την υλοποίηση της ιδέας μας! Απλά αφήνουμε τη φαντασία μας να δουλέψει! Και σίγουρα κάτι το αυθόρμητο, κάτι το πηγαίο, κάτι το φυσικό είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Σίγουρα δεν υπάρχει παρθενογένεση πουθενά, γι’ αυτό δεν πρέπει να μας απωθεί το ότι δεν έχουμε π.χ. όλα τα μέσα (χρηματικά κλπ.) αλλά να αποτελεί εφαλτήριο για βελτίωσή μας, για χρήση των υπαρχόντων μέσων ώστε να κάνουμε κάτι καλό και δυναμικό.

Μετά, στο τέταρτο στάδιο, αποτιμούμε την δουλειά μας. Εδώ νομίζω πως βρίσκεται η όλη σημασία της δημιουργικότητας. Γιατί αν τυχόν απογοητευτούμε, μετά είναι εύκολο να τα παρατήσουμε. Καμιά φορά λέμε: “είναι άνευ σημασίας ό, τι κάνω, δεν μου προσφέρει τίποτα, ούτε οικονομικό ούτε κανένα άλλο όφελος”. Αν βεβαίως αισθανόμαστε ότι κάτι δεν μας εκφράζει σαφώς ας το περιορίσουμε! Αν, πάλι, θεωρήσουμε ότι κάτι έστω και για μια στιγμή μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα, τότε δεν βλέπω το λόγο να μπούμε στη λογική αναζήτησης άλλου οφέλους! Στην τελική, η μια στιγμή χαράς είναι αυτή που μας κάνει να αισθανόμαστε ευτυχία.

 

Και πάντα να θυμόμαστε ότι υπάρχουν δύο πάντα επιλογές! Να ξεκινάμε τη μέρα μας ως μία συνήθη βαρετή ρουτίνα ή να θέτουμε νέες κορυφές προς κατάκτηση!

Στο χέρι όλων μας η επιλογή!

 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s