ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ: SHOPPING WISELY #2

Πριν από κάποιο καιρό, είχα αναπτύξει το πρώτο άρθρο για το wise shopping που δεν ήταν παρά βασικές κατευθύνσεις και οργανωτικές συμβουλές βγαλμένες από την πείρα για το πώς να ψωνίζουμε έξυπνα, και να μη μας λείπει τίποτε!

Το περιεχόμενο του σημερινού άρθρου είναι η βάση του shopping, είναι η κινητήρια δύναμή του, είναι οι ανάγκες μας. Τα ζητούμενα εδώ είναι η εύρεση, κατανόηση και ικανοποίηση των αναγκών μας. Φυσικά, είναι γεγονός ότι κάθε ανάγκη που αισθανόμαστε ότι έχουμε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει διότι τις περισσότερες φορές, η ανάγκη μας επιβάλλεται από κάποιον άλλο παράγοντα. Ποιος είναι αυτός; η μόδα, ο καταναλωτισμός, τα πρότυπα κλπ. Δεν είναι ο σκοπός εδώ να κατακρίνουμε αυτά, αποτελεί όμως αναμφισβήτητη επιδίωξη να ανιχνεύσουμε τις πραγματικές μας ανάγκες.

Ξυπνώντας κάθε μέρα, μας έρχονται χιλιάδες πράγματα στο μυαλό. Από ένα καλό πρωινό, μέχρι ένας όμορφος καφές με σαντιγύ και ένα ζευγάρι παπούτσια από έναν “καλό” οίκο μόδας και μέχρι ένα καλό smartphone. Βεβαίως, οι ανάγκες μας δεν περιορίζονται εκεί. Αλλά εγώ θα μείνω στις αποτιμητές σε χρήμα ανάγκες και όχι σε αυτές που ανέπτυξε ο Maslow στην πυραμίδα των αναγκών του.

Είναι γεγονός ότι όλοι μας έχουμε ιεραρχήσει τρόπον τινά τις ανάγκες μας. Πόσες φορές δεν έχω ακούσει ανθρώπους να είναι κατασταλλαγμένοι και να επιλέγουν π.χ. ένα καλό φαγητό, έναντι ενός καλού ρούχου, ή πολύ απλά να τα θέλουν όλα μαζί! Και εννοείται ότι αν ο μισθός το επιτρέπει, γιατί να μην ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας; Το ζήτημα έγκειται αλλού όμως! Στο να ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε, αποφεύγοντας τη ροπή προς τα υπερβολικά έξοδα και τις απολαύσεις που δεν κρατούν, παρά μόνο μέχρι να πληρώσουμε το κόστος αυτών που θέλαμε και ύστερα, πάλι γεννιέται η “ανάγκη”.

Για να διακρίνουμε τις ανάγκες μας, ας κάνουμε την εξής ερώτηση στον εαυτό μας; Τι μου λείπει και πιστεύω ότι θα με έκανε πιο χαρούμενο/η σήμερα που ξυπνώ το πρωί; Αν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε, έχει καλώς. Ειδάλλως, θα πρέπει να σκεφτούμε. Έστω ότι απαντάμε: ένα όμορφο εστιατόριο – Κυριακή είναι, γιατί όχι; – και ένας καφές με φίλους. Έστω ότι τα έχουμε ανάγκη. Ας το ξανασκεφτούμε όμως μια στιγμή! Είναι πράγματι αναγκαίο να ξοδέψουμε πολλά χρήματα σε αυτά – ακόμα και αν τα διαθέτουμε – χωρίς να έχουμε λογαριάσει την αυριανή μέρα και τις ανάγκες που αυτή μπορεί να γεννήσει;

Δεν θα σας δώσω εγώ καμία απάντηση, είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό! Εγώ θα σας προτρέψω να φτιάξετε μία λίστα με διάφορα πράγματα/δραστηριότητες που θέλετε να κάνετε και απλά να δώσετε “χρονικό ορίζοντα” σε αυτά, κατατάσσοντάς τα σε κατηγορίες “σημαντικότητας”, δίνοντας πάντα μελλοντική προοπτική στα σχέδιά μας. Η σύνεση δεν είναι και δεν πρέπει να μεταφράζεται ως καταπίεση.

 

Η σύνεση είναι η λογική σκέψη που επαγγέλλεται λύσεις σε προβλήματα που δεν στηρίζονται πάντοτε επί του λογικού…

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s